Vyko Lazdijų dekanato karitiečių ataskaitinis susirinkimas.

Šių  metų vasario 17 dieną vyko Lazdijų dekanato parapijų „Caritas“ skyrių atstovų susirinkimas.

Lazdijų dekanato parapijų „Caritas“ skyrių atstovų susirinkimas prasidėjo Šventomis Mišiomis, kurias koncelebravo Lazdijų vicedekanas Nerijus Žvirblys,  alt. kan. Gvidonas Dovidaitis, alt. Tadeus Vallian ir Rudaminos Švč. Trejybės parapijos klebonas Alfredas Nėnius.

Po Šventų Mišių visas būrys karitiečių nuskubėjo į parapijos salę. Pirmoje susirinkimo dalyje Vilkaviškio vyskupijos „Carito“ direktoriaus pavaduotoja Aušra Adomavičiūtė pristatė karitatyvinės tarnystės iniciatyvas parapijoms, kurių tikslas – konkretus atsakas į bendruomenėje atsiradusią konkrečią skurdo situaciją.  Pranešime buvo išskirtos 5 karitatyvinės tarnystės kryptys: buvimas su teritorijoje esančiais sergančiais, neįgaliais, vyresnio amžiaus žmonėmis bei jų artimaisiais; išklausymo centrų kūrimo parapijose galimybė, kurių tikslas – būti pastoraciniu įrankiu, teikiant pagalbą žmonėms, esantiems įvairiose skurdo situacijose, skatinant visos krikščionių bendruomenės bendrą atsakomybę ir įsipareigojimą;  padėti parapijos bendruomenei tapti Kristaus mokinių bendruomene dalijantis tikėjimu ir gyvenimu su vaikais ir šeimomis jų kančios situacijose; jautrinti bendruomenę, kviečiant pamatyti ir liudyti viltį priklausomiems asmenims ir jų artimiesiems, matyti priklausomų asmenų kančią; ugdyti  bendruomenėje aukojimo kultūrą dalinimuisi su stokojančiais per parapijose, vyskupijose ar nacionaliniu lygmeniu organizuojamas akcijas. Parapijos, norinčios šias programas vykdyti savo parapijose, gali į Vilkaviškio vyskupijos „Carito“ centrą kreiptis palydėjimo, konsultacijų ir pagalbos pristatant ir atpažįstant jų reikalingumą bendruomenėse.

Vilkaviškio vyskupijos „Carito“ savanorė Elena Gvazdaitienė plačiau pristatė „Išklausymo“ centrų kūrimo parapijose aktualumą. Pranešėja kalbėjo, kad šiandieną, kai esame labai susvetimėję, žmonėms labiau reikia klausymosi nei žodžių. Visi išmokome kalbėti, netgi keliomis kalbomis, tačiau nemokame klausyti. Tik kai kito klausome dėmesingai ir neišsiblaškę, kantriai, neskubėdami, stebėdamiesi, o ne nuobodžiaudami, įgyjame teisę kalbėti jų širdims. Dėmesingas klausymas tampa didžia tarnyste ir veiksminga pagalba žmogui, išgyvenančiam įvairiausius sunkumus. Žmonėms reikia papasakoti savo problemas kam nors, kas juos suprastų, nepasmerktų ir išklausytų. Kai nėra kam pasipasakoti apie savo asmenines problemas, jos gali tapti milžiniškomis, baisiomis, užtemdančiomis gyvenimo prasmę…

Lazdijų dekanato vadovė Onutė Juodkienė džiaugėsi, kad jų parapijoje ir dekanate yra dirbama labai nuoširdžiai, į karitatyvinę veiklą įtraukiant visą bendruomenę. Susirinkime dalyvavo 17 savanorių iš Lazdijų, Seirijų, Šventežerio, Šeštokų, Kapčiamiesčio ir Rudaminos parapijų. Ataskaitoje apie 2015 metais  nuveiktus darbus išryškėjo, kad Lazdijų dekanato pagrindinės veiklos kryptys yra vienišų, senų ir neįgalių asmenų lankymas, darbas su šeimomis, atpažįstami asmenys, turintys priklausomybių. Keletas savanorių turi medicininį išsilavinimą. Profesionalo slaugytojo pagalba yra labai laukiama ir reikalinga ypač vienkiemiuose gyvenantiems žmonėms. Labai aktyviai savanoriai dirba ir su vienišomis mamomis, auginančiomis vaikus. Pagalba  teikiama ir daugiavaikėms, skurdžiai gyvenančioms šeimoms. „Carito“ savanorėms teko būti krikšto mamomis vaikams, kurie jų pastangomis priėmė Krikšto sakramentą būdami 4-7 metų amžiaus. Onutė Juodkienė džiaugėsi, kad vaikai turės krikšto mamas, kurios galės juos ugdyti katalikiškai.

Lazdijų dekanato parapijose organizuojama keletas akcijų, kurių metu bendruomenė yra skatinama dalintis tuo ką turi su stokojančiais žmonėmis. Apie suteiktą pagalbą ir surinktų aukų panaudojimą Lazdijų dekanato žmonės informuojami vietinėje žiniasklaidoje. Lazdijų parapijos trečiadieniniai susirinkimai maldai su pagalbos prašančiais žmonėmis jau yra tapę tradicija, kaip ir apsilankymas slaugos ar senelių globos namuose, kur savanorės tarnauja išklausydamos senolius ir sergančius žmones, kartu pasimelsdamos, organizuodamos gegužines ir birželines pamaldas.

Onutė Juodkienė džiaugėsi, kad visų parapijų savanoriai, neskaičiuodami savo laiko, su meile tarnauja mažutėliams, kuriuose atpažįsta patį Kristų.

Lazdijų parapijos altarista kunigas Tadeus Vallian prieš palaimindamas maistą, kurį karitiečiai paruošė agapei, sakė, jog klausydamas liudijimų apie pasaulio akimis nesuprantamą ir nelogišką meilę savo artimui, kuri regimu būdu matoma per karitiečių tarnystę, išgyveno rekolekcijas. Kunigas palinkėjo neišsigąsti iššūkių ir toliau mylėti Kristų per tuos, kurie yra atsidūrę visuomenės užribyje.

Lazdijų dekanato parapijų „Caritas“ skyrių atstovų susirinkimas pasibaigė bendrais pietumis.

Vilkaviškio vyskupijos „Carito“ informacija

 

IMG_20160217_104747 IMG_20160217_104821 IMG_20160217_104910 IMG_20160217_110802 IMG_20160217_110826 IMG_20160217_110834 IMG_20160217_112945 IMG_20160217_113335 IMG_20160217_113526 IMG_20160217_115652