,,Carito” ir kapelos atstovams buvo nelengva sušildyti sužvarbusias senolių širdis

Į Lazdijų parapijos bažnyčioje šurmuliavusius titulinius šv. Onos atlaidus, šiemet kaip ir kasmet,  susirinko daug žmonių. Nemažai iš jų parodė savo geraširdiškumą bei atjautą likimo nuskriaustiems, vienišiems, seniems, ligotiems rajono gyventojams, dalyvaudami Lazdijų šv. Onos parapijos ,,Caritas” skyriaus  surengtoje saldžiojoje akcijoje ,,Mūsų rankos Tau, Dieve“.

Lazdijų dekanato ir parapijos ,,Carito” skyriaus vadovė Onutė Juodkienė sakė, kad ji buvo organizuojama jau  trečią kartą. Geradariai paaukojo saldainių, medaus, šokoladų, sausainių, pyragų, arbūzų. Ypač daug saldumynų   skyrė nuolatinė akcijos rėmėja rajono savivaldybė. Kaip teigė O. Juodkienė, dalis gautų saldumynų atiteko buvusiems bažnyčios bendruomenės nariams, dėl prastos sveikatos negalėjusiems ateiti į atlaidus. Gyvenančius Lazdijų senelių namuose ir besigydančius ligoninės slaugos skyriuje  aplankė ir asmeniškai su kiekvienu pabendravo, išklausė jų džiaugsmus ir problemas Lazdijų ,,Carito” nariai Gintaras Gražulevičius, Verutė Štreimikienė bei Onutė  Babarskienė. Pastaroji  pastoviai lanko senelių namų gyventojus, kartu su jais meldėsi per gegužines ir birželio mėnesį organizuotas pamaldas.  Moteris, pasak O. Juodkienės, labai  myli senelius ir jiems atiduoda visą savo širdį.

Kitus akcijoje paaukotus saldumynus Lazdijų dekanato ir parapijos ,,Carito” skyriaus vadovė Onutė Juodkienė, caritietės Stasė Valukonytė. Jūratė Borutienė bei Anelė Maknisevičienė nuvežė Veisiejų socialinės globos namų ir Kapčiamiesčio globos namų, globos centro ,,Židinys“ gyventojams. Kartu su ,,Carito” atstovėmis vyko ir jų pakviesta Metelių parapijos kapela ,,Metelys“ (vadovė Danguolė Alksninienė), dovanojusi minėtiems žmonėms savo dainas, muziką, gerą nuotaiką bei daug šiltų žodžių. Sušildyti jų sužvarbusias širdis buvo nelengva. Nors ir kaip patogu būtų gyventi minėtuose namuose, daugelis iš šių žmonių ilgisi savo namų, artimųjų. Lazdijų ,,Carito” skyriaus vadovė Onutė Juodkienė  žmogaus gyvenimą palygino su metų laikais. Anot jos, reikia stengtis džiaugtis pavasariu, vasara ir rudeniu, stengiantis atitolinti žiemą. Akcentavo, kad dvasia nesensta, sensta tik kūnas, todėl linkėjo visiems išlikti  jaunais savo širdyse. Lazdijų dekanato dekanas, Metelių parapijos klebonas bei kapelos ,,Metelys“ narys Vytautas Prajara linkėjo dvasinės stiprybės ne tik aplankytiems seneliams, bet ir darbuotojams, dirbantiems nelengvą darbą. Skambant kapelos muzikai globos namų gyventojai vaišinosi atvežtais saldumynais. Socialinė darbuotoja Sonata Varnelienė, priėmusi svečius,  sakė, kad globos namuose gyvena 134 gyventojai. Ji pasveikino  15 liepos mėnesį gimusių asmenų, kuriems kapela ,,Metelys“ sudainavo ,,Ilgiausių metų“. Skambant kapelos atliekamai muzikai ir dainoms, energingesni globos namų gyventojai šoko valsą, polką, sukosi ratelyje. Veisiejų šv. Jurgio parapijos ,,Carito” vadovė Onutė Rėkuvienė, dėkodama svečiams už apsilankymą socialinės globos namuose ir puikų koncertą, įteikė dovanėles V. Prajarai, O. Juodkienei bei kapelos vadovei D. Alksninienei.

Kapčiamiestyje caritiečių ir kapelos ,,Metelys“ laukė Kapčiamiesčio globos namų, globos centro ,,Židinys“ atstovai. Globos namuose įsikūrę 36 gyventojai, 1 lanko dienos centrą. ,,Židinyje“ gyvena 16 vaikų. Susitikimas su jais ir koncertas vyko lauke, šalia globos namų esančiame kiemelyje. Susirinkusius pasveikino Lazdijų dekanato ir parapijos ,,Carito” skyriaus vadovė  O. Juodkienė bei klebonas V. Prajara, uždavęs ir mįslę: ,,Kas yra keturkojis, dvikojis ir trikojis?“. Nesulaukęs atsakymo paaiškino, kad tai – žmogus. Mažas būdamas jis vaikšto keturiomis, suaugęs  – dvejomis kojomis, kai pasensta, pavargsta, vaikšto pasiramsčiuodamas lazdele –  trejomis kojomis. Visus etapus žmogus privalo pereiti. Jis linkėjo globotiniams sveikatos, o darbuotojams – tvirtybės.

Nuotaikingas kapelos ,,Metelys“ pasirodymas sužavėjo ir senjorus, ir jaunosios kartos atstovus. Visi negailėjo jiems plojimų. Koncertui pasibaigus, už jį ir caritiečių dėmesį bei saldžias dovanas dėkojo Kapčiamiesčio globos namų direktorė Lina Janulevičienė, 18 metų globos namuose dienas leidžianti Angelė Jurkonytė. Moteris nešykštėjo šiltų žodžių globos namų darbuotojoms, sakė  esanti laiminga čia gyvendama. Už kapelos ir caritiečų viešnagę, dovanas tarė ačiū ir globos centro ,,Židinys“ l.e.p. direktorė Laima Stankevičienė, gyrusi prie  Kapčiamiesčio globos namų esantį gražiai sutvarkytą kiemelį, kuriame, jos teigimu, bandys organizuoti bendrus vaikų ir  senelių renginius.

,,Nuoširdžiai dėkojame visiems geros valios žmonėms, dalyvavusiems saldžiojoje akcijoje. Šiais švento Tėvo paskelbtais Gailestingumo metais ypatingas dėmesys skiriamas vienišiems, neįgaliems, įvairių vargų paliestiems žmonėms. Savo apsilankymu ir dovanėlėmis stengėmės parodyti dėmesį, suteikti jiems viltį gyventi, džiaugtis  šia diena“, – sakė O. Juodkienė.

Anot jos, meilės ir gailestingumo niekada nebūna per daug. Aplinkui daug vargšų, ligotų, senų žmonių, nepajėgiančių savimi pasirūpinti. Jiems turėtų padėti ne tik ,,Carito” savanoriai, bet ir kaimynai, giminės, pažįstami.

Kaip bebūtų skaudu, didžioji dauguma globos namuose gyvenančių senelių turi vaikus, gimines, tačiau šie retai  juos aplanko – kai kurie vos kartą per metus ar dar rečiau. Pasikalbėjus su senjorais, O. Juodkienės teigimu, jie sako, kad labai ilgisi savųjų, su kuriais pragyveno kartu ilgus metus. Šios laiko atkarpos negali iškirpti iš atminties. ,,Senoliai yra pavalgę, apsirengę, prižiūrimi, tačiau, kai nėra dvasinio ryšio su artimaisiais, žmonės vysta tarsi augalai“, – tvirtino O. Juodkienė, ragindama visus dažniau aplankyti globos namuose įsikūrusius giminaičius, kaimynus, draugus ar pažįstamus,  kad šie galėtų šypsotis ir turėtų tikslą gyventi.

Dalia Švetkauskaitė

DSCF9617 DSCF9778 Kapčiamiestiečiai Koncertuoja_Metelys Sveikina_klebonas Veisiejiečiai_ratelis Veisieju_globosnamai