,,Geri darbai – tai turtai, kurių nei rūdys, nei kandys nesuėda“, – tvirtino savanorių vadovė

Akciją ,,Ištiesk pagalbos ranką vargstančiam“  Lazdijų  ,,Carito“ savanorės vykdo jau daug metų. Ir kasmet sulaukia nemažo rajono bendruomenės narių dėmesio. Pasak Lazdijų dekanato ir parapijos ,,Carito“  skyriaus vadovės Onutės Juodkienės, Šventasis  tėvas Pranciškus Naujųjų metų išvakarėse teigė, kad 2017-ieji bus geresni, jei patys darysime gera. ,,Jo žodžiai labai teisingi. Juk, jei kiekvienas, nesvarbu kokiu būdu, darysime vienas kitam gera, gyvenimas bus gražesnis, prasmingesnis. Į žodį geras sutalpinu ne tik materialinę pagalbą maistu, drabužiais, kitais buitiniais dalykais. Šiais laikais Lietuvoje visi žmonės turi duonos. Tačiau prie jos vieni turi daugiau, o kiti – mažiau. Daryti gera – tai mylėti žmogų visapusiškai, padėti artimui, kai yra sunku – tiek geru žodžiu, tiek materialine parama, mylėti jį visa širdimi, neskaičiuojant to žmogaus nuopuolių, silpnų vietų, neapkalbant, neteisiant.  Dievas mato mūsų paaukotą  kiekvieną litą, kiekvieną centą“, – sakė O Juodkienė. Ji dėkojo visiems geros valios žmonėms, įstaigoms, įmonėms, organizacijoms, verslininkams, kurie prisidėjo prie šios akcijos – pirko ,,Carito“  žvakeles, aukojo maisto produktus, pinigus, drabužius bei kitus daiktus. Geradarių sąrašas labai ilgas. Prie savanorių organizuojamos akcijos jau daug metų kasmet prisideda rajono savivaldybė, seniūnijos, ištikimiausi rėmėjai verslininkai Egidijus Jurkevičius, Birutė ir Petras Jurkevičiai, Dainora ir Ričardas Nevuliai, Regina ir Andrius Vetchoratovai, Jolita ir Kęstutis Gyliai, Rūta ir Gintas Cimakauskai, UAB ,,Martas“ atstovai  Rūta ir Vladas Žukauskai, UAB ,,Lazdijų prekyba“ darbuotojai, autoserviso savininkas Kęstutis Rusevičius, odontologės  Elena Juodienė, Daiva Barkauskienė, A. Vaišnoro šeimos gydytojo kabinetas. Visada pagalbos ranką ištiesia Lazdijų parapijos klebonas Nerijus Žvirblys,  kunigai. Kanauninkas Gvidonas Dovidaitis nepasiturintiems šiemet paaukojo buitinę techniką.  Lazdijietė rašytoja Zuzana Urbonaitė numezgė  nemažai šalikų, kurie padovanoti socialiai remtinų šeimų vaikams. Noriai akcijoje dalyvauja ir Lazdijų pirminės sveikatos priežiūros centras, UAB ,,Lazdijų šiluma“, Lazdijų viešoji biblioteka, Darbo birža, Mokesčių inspekcija, miesto vaistinės,  rajono mokyklos, gimnazijos, gydytojai,  Maisto ir veterinarijos tarnyba.  Šiemet žmonės ypač aktyviai dalyvavo akcijoje ,,Ištiesk pagalbos ranką vargstančiam“ , gausiai aukojo nepasiturintiems, sergantiems, vienišiems žmonėms ir daugiavaikėms šeimoms.  O tiems, kurie lieka abejingi ,,Carito“  organizuojamoms gerumo akcijoms, arba netgi laido replikas, kad caritietės nustotų ubagauti, savanorių vadovė siūlė pamąstyti apie savo misiją žemėje, meilę artimui. Juk jeigu šiandien esi laimingas, turtingas ir viskuo aprūpintas, dar nereiškia, kad taip bus ir rytoj. Nežinai, kas tavęs ar tavo vaikų laukia ateityje, todėl visiems reikia būti gailestingiems, mylėti vieniems kitus. ,,Mieli žmonės, pasakyti jums ačiū būtų per mažai. Lai Dievas laimina jūsų gyvenimą. Visų  tų, kurie duodate, kurie aukojate , tų ,,Carito“ savanorių, kurie be jokio žemiško atlygio aukoja savo laiką, savo lėšas kitų labui“, – sakė  O. Juodkienė.  Jos teigimu, visose parapijose – Lazdijų, Seirijų, Kapčiamiesčio, Leipalingio, Krosnos, Rudaminos bei kitose  – savanorės organizavo akcijas ir rodė dėmesį vargstantiems,  dalijo dovanas . Veisiejuose savanorės, vadovaujamos Onutės Rėkuvienės, išdalino 50 dovanėlių aplinkiniuose kaimuose gyvenantiems neįgaliems, vienišiems asmenims bei socialiai remtinų šeimų vaikučiams. Pirmąją Kalėdų dieną Veisiejų bažnyčioje su šventėmis poezijos posmais susirinkusius sveikino Veisiejų S. Gedos gimnazijos moksleiviai. Juos paruošė mokytoja Vanda Markevičienė. Buvo įteikta 200 rankų darbo šventinių atvirukų, kuriuos su meile pagamino savanorės ir ,,Kuparėlio“ studijos moterys.   Lazdijų parapijoje buvo paruošta 110 krepšelių dovanų sunkiau besiverčiantiems gyventojams, daugiavaikėms šeimoms, vienišiems seneliams, neįgaliesiems.  Netgi Kūčių dieną savanorės su ūkininku Marijumi Bernatoniu aplankė atokiame vienkiemyje gyvenančią   90-ies metų senolę, kuri vieniša gulėjo lovoje. Buvo sunku pas ją prisibelsti, nes moteris turi problemų su klausa.  Namuose buvo nekūrenta krosnis, tvyrojo šaltis. Prie sodybos sunku privažiuoti, todėl senolė retai sulaukia svečių, mažai kas ją lanko.  Savanorių vizitas ir dovanos ją labai pradžiugino.  Kūčių dieną O. Juodkienė užsuko į  lazdijiečio Kęstučio Suraučiaus daugiavaikę šeimą, kurioje auga keturi vaikai. Du iš jų mokosi Simne, kiti du Lazdijuose. Pernai šeimą ištiko nelaimė. Mama  iškeliavo Anapilin. Nors namukas ir nedidelis, draugiškai jame susibūrę atžalos su vieno iš jų drauge bei tėčiu Kęstučiu, turinčiu sveikatos problemų, nesiskundė savo gyvenimu, šiltai priėmė ,,Carito“ vadovę ir jos atneštas lauktuves. Vaikai prisiminė, kad ji juos lankiusi, kai buvę ir mažesni. Vėliau pagalbos šeimai nereikėjo. O. Juodkienė  džiaugėsi, kad tėtis, atsisakęs žalingų įpročių, rūpinasi vaikais. Malkų, kaip pats tvirtino, pasiruošęs keliems metams į priekį. Taigi, namuose šaltą žiemą netruks  šilumos, ir karšto valgio, ir tėviškos meilės. ,,Carito“  savanoriai lankėsi Lazdijų senelių namuose, Lazdijų ligoninės Slaugos skyriuje,  bendravo su 80 žmonių, apdovanojo juos saldumynais. Iš paaukotų pinigų buvo nupirktos ir įteiktos dovanėlės vaikams.  ,,Labai atsiprašau, bet visų geradarių neįmanoma išvardinti, todėl tegul neįsižeidžia tie, kurių nepaminėjau. Dėkoju už aukas, paliktas ,, Carito“  aukų dėžutėse.  Dalis paaukotų pinigų bus atidėta kitoms  ,,Carito“  reikmėms. Mes stengiamės paremti žmones ir užklupus ligai, prireikus pagelbstime įsigyti brangius vaistus, gaisro, netekus šeimos maitintojo, kitų nelaimių atvejais. Gyventojai dažnai prašo ,,Carito“  pagalbos. Visiems besikreipiantiems padedame pagal galimybes, atsižvelgiant į situaciją. Jei kas žinote, kam reikia paramos, informuokite mus. Jei patys negalėsime išspręsti problemos, kreipsimės  į kitas institucijas“, – tvirtino Lazdijų dekanato ir parapijos ,,Carito“  skyriaus vadovė.

Gyvenimas eina į priekį, šiemet, kaip ir kasmet, bus ir džiaugsmo, ir skausmo, todėl ji ragino visus rajono žmones  daryti gera ne tik per šventes, bet ir visus metus. Juk niekas nesuteikia didesnės laimės ir dvasinio džiaugsmo kaip jautrios ir gailestingos širdies geri darbai. Tarnystė vargšams, ligoniams, vienišiems, dalijimasis materialinėmis ir dvasinėmis gėrybėmis su kitais, suteikia vidinį džiaugsmą, tokį, kurio negali suteikti materialūs dalykai. Padaryti laimingą šalia esantį, anot jos, tai padaryti laimingą patį save. Padėti artimui, tai kartu ir padėti pačiam sau.  ,,Kiekvienas, prisilietęs prie vargstančio, liūdinčio, kenčiančio skausmus, dar tvirčiau suartėja su Dievu. Visiems,  ir ,,Carito“  savanoriams, ir geradariams, noriu palinkėti prasmingų gerais gailestingumo darbais metų, tikros krikščioniškos meilės. Tegul Dievas laimina jus visus, jūsų šeimas ir jūsų artimuosius. Gailestingumo metai – 2016-ieji – baigėsi, tačiau gailestingumas ir geri darbai tegul tęsiasi ne tik švenčių metu, bet visą gyvenimą. Tai – turtai, kurių nei rūdys, nei kandys nesuėda. Mes su šiuo gerų darbų kraičiu galbūt pelnysime padarytų klaidų atleidimą, kai nukeliausime į  Amžinybę. Dievas laimina ne tik pačių geradarių, bet ir jų vaikų, ištisų kartų gyvenimą. Taigi darykime gerus darbus kasdien“, – teigė O. Juodkienė.

Nuotraukoje: O Juodkienė (trečia iš kairės) aplankė Suraučių šeimą, kuri pernai išgyveno didelę netektį.

Dalia Nemunytė