Gerumo bacilomis užsikrečia vis daugiau rajono gyventojų.

Patys švelniausi augalai, pasak rašytojo Henrio Deivido Toro,  prasiskverbia per pačią kiečiausią žemę, per uolų plyšius. Taip ir gerumas. Koks pleištas, koks kūjis, koks taranas gali būti palygintas su gero, nuoširdaus žmogaus jėga? Nieko negalima jam priešpriešinti.

Ir labai džiugu, kad tų gerų žmonių  atsiranda vis daugiau.  Rajono bendruomenių atstovai tampa pilietiškesni, geresni, jautresni kitų nelaimėms, suskumba ištiesti pagalbos ranką vienišiems, ligotiems seneliams, sunkiai besiverčiančioms daugiavaikėms šeimoms.

Labai gražią iniciatyvą šiemet parodė netgi patys mažiausieji Lazdijų mokyklos–darželio ,,Kregždutė“ moksleiviai ir darželinukai. Paraginti socialinės pedagogės  Eglutės Karakienės, jie atnešė daug savo žaislų mašinėlių, lėktuvėlių, dėlionių,  knygučių, šokoladų, rankinukų ir kitokių daiktų vargingiau gyvenančių šeimų vaikams. Kai kurie savo  draugams  padarė atvirukus ir parašė kalėdinius sveikinimus. Mokyklos-darželio direktorė Danutė Matulevičienė, nupirkusi dovanoms krepšelius,  džiaugėsi E. Karakienės idėja ir vaikų bei jų tėvelių noru padėti kitiems. Anot jos, gerumas užkrečiamas. E. Karakienė, apie akciją pranešusi tėvams elektroniniu laišku „Tamo“ dienyne, sako nesitikėjusi tokio nuoširdaus pritarimo ir palaikymo. Žaislus, kitas dovanas atnešė ne tik vaikai, bet ir patys tėveliai. Jas priėmusi Lazdijų dekanato ir Lazdijų parapijos ,,Caritas“ skyriaus vadovė Onutė Juodkienė tarė nuoširdų ačiū ,,Kregždutės“ auklėtiniams už jų gerumą, vaišino saldainiais.  Verčiant paskutinius metų knygos lapus, ji dėkojo visiems,  kurie neliko abejingi kito skausmui, vargui ar nepritekliui ir  atsiliepė  į ,,Carito“ organizacijos rengtas dvi „Maisto banko“ akcijas, už paaukotus saldumynus per šv. Onos atlaidus, knygas bei kitus mokyklinius reikmenis, už pagalbą Ukrainos žmonėms, už ištiestą pagalbos ranką prieš šv. Kalėdas, auką už „Gerumo akcijos“ žvakelę, kurią daugelis uždegėme per Kūčių vakarą kaip krikščioniškos meilės ir dangiškos šviesos simbolį. Už baldus ir drabužius, buitinius reikmenis, įvairias paslaugas, akcijas, asmeninius prašymus. ,,Viską, ką jūs paaukojote, padalinome vargingiau gyvenantiems žmonėms, padėjome nuo gaisro nukentėjusiems, ligoniams, kai kam pagerinome buities sąlygas, nupirkome dviejų aukštų lovą daugiavaikės šeimos atžaloms, suteikėme piniginę paramą būtiniems vaistams įsigyti sunkiai besiverčiančioms būsimoms mamytėms. Ne vieną pamaitinome ir aprengėme naujais ir dėvėtais drabužiais“, – sakė O. Juodkienė. ,,Carito“  savanoriai lankė rajono senelių namus, Lazdijų ligoninės Slaugos skyriuje gulinčius  ligonius, organizavo šventes sunkiai besiverčiančių šeimų vaikams. Lankant rajono senelius, ligonius ir įteikiant jiems kalėdines dovanėles, pasak O.  Juodkienės, teko pamatyti išties liūdnų vaizdų. Anot jos, kai per televiziją stebėjusi laidas ,,24 valandos“, ,,TV pagalba“  ir kitas, kuriose buvo rodomi apleisti senukai, vėjo perpučiami būstai, maniusi, kad pas mus rajone tokių atvejų tikrai nėra. Pasirodo, klydusi. Ir pas mus yra vienišų, giminių ir kaimynų nelankomų, neprižiūrimų senolių, ligotų žmonių, turinčių intelekto sutrikimų. Labai gaila, bet nemažai jų labai stokoja meilės ir rūpesčio, būtiniausios pagalbos.

Šiais laikais augantis materializmas, ,,Carito“  vadovės teigimu,  stengiasi užgožti tikrąsias dvasines vertybes, todėl džiugu matyti žmones, gebančius žiūrėti į gyvenimą daug plačiau ir prasmingiau.  Ji dėkojo  geradariams – rajono savivaldybei ir merui Artūrui Margeliui, Lazdijų miesto seniūnijai, seniūnei Vaidai Gazdziauskienei, o ypač Lazdijų seniūnijos seniūnui  Sigitui Arbačiauskui, verslininkams, kurie niekada neatsisako padėti:  Birutei ir Petrui, Egidijui Jurkevičiams, Dainorai Nevulienei, Reginai ir Andriui Vetchoratovams, Rūtai ir Vladui Žukauskams, Rūtai ir Gintui Cimakauskams. Taip pat  Jolitai ir Kęstučiui Gyliams, Sigitui Radžiukynui, Dalei Samuchovai, Vitui Babkauskui, Aldonai Mikalonienei, parduotuvės ,,Lauriga“ savininkams, UAB ,,Lazdijų prekyba“, ,,Lazdijų šiluma“, ,,Lazdijų sveikatos centras“, Lazdijų darbo biržai, rajono savivaldybės viešajai bibliotekai, rajono apylinkės teismui, Meteorologijos stočiai, vaistinėms, gydytojui Arūnui Vaišnorui, odontologei Elenai Juodienei bei kitiems žmonėms,  įstaigoms, organizacijoms. ,,Meile pulsuojančiomis širdimis ir gerais darbais mes visi kartu klojame laiptelį po laiptelio į dangiškojo Tėvo namus, dedame tvirtus pamatus ateities kartoms. Prisimenu pranašo Elijo žodžius, pasakytus vargingai gyvenančiai našlei, kuri jį alkaną pavalgydino: ,,Miltai puode neišseks nei ąsotyje aliejaus nepritruks.“  Lai nepritrūksta duonos kasdieninės ir ant jūsų, geradarių,  jūsų vaikų ir anūkų stalo. O Viešpaties meilė telydi jus, nes jūs mylite kitus. Linksmų švenčių!“, – linkėjo visiems geros valios žmonėms O. Juodkienė, Lazdijų dekanato ir Lazdijų parapijos ,,Caritas“ skyriaus vadovė.

Dalia Švetkauskaitė

Darželis- žaislai

Nuotraukoje: Lazdijų mokyklos–darželio ,,Kregždutė“ moksleiviai ir darželinukai padovanojo daug žaislų vargingiau gyvenančių šeimų vaikams.